ایده اولیه یک استارتاپ هر چقدر هم که شگفتانگیز باشد، باز هم به جذب سرمایه نیاز دارد. استارتاپها معمولا به دنبال راهاندازی محصول یا ارائه خدمتی به بازار هستند و تامین نقدینگی، ضامن هموار شدن راه برای توسعه آن محصول یا خدمت است. استارتاپ برای پیشبرد اهداف خود به تیمسازی، خرید تجهیزات اولیه، اختصاص فضایی برای کار کردن، بازاریابی و… نیاز دارد پس میتوانیم بگوییم که جذب سرمایه اولیه برای استارتاپها، عنصری حیاتی برای بقای یک کسبوکار نوپا است.
منظور از سرمایه اولیه چیست؟
در مراحل ابتدایی شکلگیری یک کسبوکار، نهادهای دیگر، تمایلی به سرمایهگذاری روی استارتاپ ندارند و برای فاندر استارتاپ چارهای به جز افزایش سرمایه از راههای دیگر نیست. سرمایه اولیه به نوعی از افزایش سرمایه گفته میشود که توسط فاندر، همبنیانگذاران استارتاپ و یا در نهایت از طریق دوستان و آشنایان آنها تامین میشود. که طی این پروسه، ایده اولیه به مرحله اجرایی نزدیک میشود.
خصوصیت سرمایه اولیه، در کم بودن و ابتدایی بودن آن است. سرمایه اولیه اغلب برای ایده خرج میشود و تلاش میکند که استارتاپ را به مرحلهای برساند که در برابر سرمایهگذاران، حرفی برای گفتن داشته باشد. اگر استارتاپ بتواند با موفقیت این سرمایه را خرج کند و به اهداف مرحله اول خود برسد، شانس او برای موفقیت در مراحل بعدی و دستیابی به سرمایه راهاندازی بیشتر میشود.
منظور از سرمایه راهاندازی چیست؟
سرمایه راهاندازی، سرمایهای است که به منظور راهاندازی یک استارتاپ، هزینه میشود. از هزینه تامین مکان دفتر گرفته تا هزینه استخدام تیم اجرایی و بازاریابی محصول، با این سرمایه راهاندازی میشود. سرمایه راهاندازی که اغلب توسط سرمایهگذاران تامین میشود، به دنبال توسعه استارتاپ و رشد آن است.
جذب سرمایه چیست؟
به اقدام استارتاپ برای تامین نقدیندگی مورد نیاز به منظور پیشبرد اهداف خود، جذب سرمایه گفته میشود. هر کسبوکار جدیدی به میزانی از آورده مالی نیاز دارد تا بتواند با تامین نیازمندیهای خود، حرکت به سوی تحقق اهداف را آغاز کند. این سرمایه مورد نیاز از طرق مختلفی میتواند تامین شود.
جذب سرمایه از چند طریق امکانپذیر است؟
استارتاپها به خصوص در ابتدای مسیر، ترجیح میدهند که خودشان سرمایه اولیه مورد نیاز برای راهاندازی کسبوکارشان را فراهم کنند اما دیر یا زود اکثر آنها نیاز به افزایش سرمایه پیدا میکنند. جذب سرمایه میتواند از طرق مختلفی اتفاق بیفتد. از تامین مالی از طریق دوست و آشنا گرفته تا سرمایهگذار خطرپذیر، سرمایهگذار فرشته و…

کار برای استارتاپها و کسبوکارهای نوپایی که در ابتدای مسیر هستند، دشوارتر است. آنها لازم است که یک طرح کسبوکار یا بیزنسپلن معتبر داشته باشند. کار برای استارتاپهایی که ابتدای مسیر نیستند، اندکی راحتتر است. آنها به پشتوانه جریان فعلی نقدینگی و درآمدزایی استارتاپ خود میتوانند اقدامات مربوط به جذب سرمایه را آسانتر انجام دهند.
انواع روشهای جذب سرمایه برای استارتاپها کدام است؟
- بانکها
بانکها به نسبت بقیه گزینهها نهادی سنتیتر هستند. فاندر استارتاپ در صورت استفاده از این گزینه ملزم به بازپرداخت اصل سرمایه و بهره آن نیز هست.
- سرمایهگذاران خطرپذیر
این سرمایهگذاران در ازای دریافت سهام روی کسبوکار شما سرمایهگذاری میکنند. سرمایهگذاران خطرپذیر بیشتر تمایل دارند روی استارتاپهایی سرمایهگذاری کنند که کمی بالغتر باشند.
- وام
دریافت وام همیشه یک گزینه معقول و قابل دسترس برای استارتاپها است که سهام شرکت را هم درگیر نمیکند. معمولا وامهایی که به کسبوکارها و مشاغل کوچک میدهند، شرایط بازپرداخت معقولی دارد.
- تامین مالی جمعی
اگر طرح رشد و توسعه خود را برای تعداد زیادی از مردم توضیح دهید، میتوانید آنها را همراه و همسو با اهداف خود کنید تا برای کسبوکار نوپای خود تامین سرمایه انجام دهید.
- سرمایهگذاران فرشته
بسیاری از استارتاپهای بزرگ امروزی با سرمایهگذاران فرشته کسبوکار خود را رونق بخشیدهاند. از آن جایی که کار کردن با سرمایهگذار فرشته، انعطافپذیرتر است، اگر کسبوکار نوپایی هستید و نشانههایی از رشد دارید، این گزینه مناسب شما است.
- کمکهای مالی
کمک مالی که برای تحقق اهداف یک استارتاپ انجام میشود، کمک مالی نام دارد. برخی از این کمکهای مالی بلاعوض و برخی قابل بازگشت هستند.
- انکباتورها و شتابدهندهها
انکباتورها خدماتی بیشتر از تامین نقدینگی برای استارتاپها فراهم میکنند. آنها علاوه بر تامین نقدینگی، استفاده از شبکه ارتباطات و خدمات منتورشیپ برای استارتاپها را ارائه میدهند.
- دوستان و آشنایان
برای جذب سرمایه استارتاپ خود باید چه کنیم؟
پس از بررسیهای زیاد هنگامی که گزینه جذب سرمایه مورد نظر خود را پیدا کردید، زمان آن است که آمادگی خود را افزایش دهید. مسائل مختلفی میتواند بر تامین مالی استارتاپها تاثیر بگذارد و با کنترل بعضی از این عوامل میتوانید به بهتر شدن شانس جذب سرمایه استارتاپ خود کمک کنید. این مسیر به دقت و توجه همه جانبه از سوی بنیانگذار استارتاپ نیاز دارد. برای شروع بهتر از نکات زیر را رعایت کنید:
- محاسبه نیاز مالی استارتاپ
- طراحی طرح کسبوکار (بیزنس پلن)
- ارزیابی اوضاع مالی خود
- انجام تحقیقات بازار
- تنظیم برنامه بازپرداخت
به عنوان سخن پایانی میتوانیم بگوییم که؛ به طور کلی، قبل از هر گونه اقدام برای جذب سرمایه لازم است که تمام گزینههای موجود را بررسی کرده و سپس اقدام کنید. همیشه احتمال اینکه بوتاسترپ و نه جذب سرمایه گزینه مناسب کسبوکار نوپای شما باشد، وجود دارد. اما اگر تصمیم به جذب سرمایه گرفتید، نظم، خلاقیت و اشتیاق در ارائه مستندات میتواند شانس شما را برای جذب و افزایش سرمایه افزایش دهد.
به منظور جذب سرمایه براس استارتاپها، سرمایهگذار یا سرمایهپذیر درخواست ارزشگذاری روی آن استارتاپ را میدهد. و پس از تعیین ارزش منصفانه، پروسه جذب سرمایه اولیه شروع میشود. اینجا همان جایی است که گروه مشاوران رتیبا با افتخار میتوانند کسبوکار شما را همراهی کنند.
برای ثبت درخواست مشاوره جذب سرمایه، استارتاپ یا کسبوکار نوپای خود، کافیست فرم مشاوره را تکمیل و منتظر تماس مشاوران رتیبا باشید.
فراموش نکنید که یک نسخه از پیش تعیین شده و سناریو ثابتی برای جذب سرمایه استارتاپها وجود ندارد. گاهی جذب سرمایه استارتاپها آن قدر طول میکشد که استارتاپ به بلوغ برسد. هر کسبوکار نوپایی نیازمندیهای متفاوتی دارد که با لازم است با دقت بالا شناسایی و به آن پاسخگویی شود. پس اگر برای جذب سرمایه استارتاپ نوپای خود و یا مشاوره تامین مالی از اکوسیستم سرمایهگذاری خطرپذیر نیاز به کمک دارید، گروه مشاوران رتیبا با افتخار در خدمت شما هستند.