انتخاب بین بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار یک مبحث چالشی برای صاحبان کسبوکارها محسوب میشود زیرا تصمیمگیری و انتخاب بین روشهای مختلف تامین مالی دشوار است. کارآفرینی که برای تامین نقدینگی موردنیاز خود دست به بوت استرپ میزند، بدون توجه به سرمایهگذاران خارجی و با تکیه بر منابع شخصی مسیر را ادامه میدهد. درصورتیکه بنیانگذاری دیگر با انتخاب تامین مالی از طریق سرمایهگذار بیرونی، بهنوعی ایده خود را در ازای بخشی از سهام در اختیار سرمایهگذاران خطرپذیر قرار میدهد. در بوت استرپ هزینهها بهشدت کاهش پیدا میکند و ایده اصلی راهاندازی کسبوکار با حداقل هزینه ممکن است. برای انتخاب از بین روشهای مختلف تامین مالی لازم است قبل از هرچیز به مرور معایب و مزایای بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار برای استارتاپها بپردازیم.
معایب و مزایای بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار برای استارتاپها
درست است که هر کدام از روشهای جذب سرمایه استارتاپها معایب و مزایای مخصوص به خود را دارند اما برای انتخاب بوت استرپینگ لازم است از روحیات خاصی بهرهمند باشید. آنهایی که بوت استرپ را انتخاب میکنند باید پشتکار بالایی داشته باشند و با سختیها و محدودیتها آن کنار بیایند تا به موفقیت برسند. مزایای استفاده از بوت استرپ برای استارتاپها به شرح زیر است:
- دستهبندی و اولویت دادن به پروژهها با بوتاسترپ راحتتر است.
- به دلیل محدودیت مالی به استخدام نیروی کم اما باکیفیت پرداخته میشود.
- استارتاپ با بوت استرپ میتواند تمام توان خود را صرف سودسازی کند.
- تمرکز استارتاپ در روش بوت استرپ روی رشد و دستیابی به اهداف است.
- بنیانگذاران از استقلال کامل برای تصمیمگیری در مورد وضعیت کسبوکار برخوردار هستند.
معایب استفاده از بوت استرپینگ برای استارتاپها به شرح زیر است:
- رشد کم و آهسته است.
- رقیبان با منابع مالی بهتر، شانس بهتری در بازار دارند.
- بنیانگذاران نمیتوانند بدون بررسی همهجانبه به خرج کردن سرمایه بپردازند.
بهاضافه اینکه تمام استارتاپها قابلیت بوت استرپ ندارند و باید به جذب سرمایه و سرمایهگذار بپردازند. درست است که تامین مالی از این روش به معنی از دست سهام است اما انتخاب این استراتژی برای کسبوکارها مزایای زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- نگرانی بابت هزینهها و پرداخت حقوق و دستمزد وجود ندارد.
- پذیرفته شدن توسط سرمایهگذاران به منزله مهر تأییدی برای کارایی و بازدهی آن است.
- با تامین مالی استارتاپ میتواند به رشد سریع فکر کند و به استخدام افراد کلیدی بپردازد.
- با جذب سرمایه، بنیانگذاران میتوانند فراتر از جعبه فکر کنند و به تغییر استراتژیها فکر کنند.
- وقتی دغدغه نقدینگی وجود نداشته باشد، فرصت برای امتحان کردن ایدههای جدید به وجود میآید.
معایب استفاده از تامین مالی از طریق سرمایهگذاران این است که:
- در شرکت انضباط مالی کمتری وجود دارد.
- بنیانگذاران استقلال خود را از دست میدهند.
- اختلافنظرهایی بین فاندر و سرمایهگذار بهوجود میآید.
بهطورکلی سرمایهگذار خطر پذیر با تامین نقدینگی مورد نیاز به استارتاپها بال پرواز میدهد تا رویاهای خود را دنبال کنند. تحقق ایدهها و بلندپروازی بنیانگذاران بدون وجود سرمایه امکانپذیر نیست.
سوالهایی که قبل از انتخاب بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار باید به آنها پاسخ دهید
ماهیت بعضی از کسبوکارها بهگونهای است که به جز جذب سرمایهگذار گزینه دیگری برایشان وجود ندارد. بهجز این کسبوکارها اگر هنوز هم بین انتخاب بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار مردد هستید، با پاسخ دادن به پرسشهای زیر میتوانید مسیر تامین مالی را اندکی شفافتر کنید:
- آیا از همان ابتدا انتظار درآمد ثابت و ماهانه دارید؟
- آیا بهدنبال رشد مقیاسپذیر هستید یا رشد ارگانیک را ترجیح میدهید؟
- به چه میزان تمایل دارید که کنترل امور کسبوکارتان دست خود شما باشد؟
- به چه دانش و مهارتهایی برای راهاندازی استارتاپ و عملی کردن ایده اولیه احتیاج دارید؟
- درنهایت آیا سرمایهگذاری روی محصول یا خدمت شما برای سرمایهگذاران خطرپذیر مطلوب است؟
بوت استرپ یا جذب سرمایه، انتخاب شما هرچه باشد، با فرآیندی طولانیمدت روبرو هستید. انتخاب بین هرکدام از این دو روش تامین مالی معایب و مزایی دارد که قبل از انتخاب نهایی باید بهخوبی سبک سنگین شوند. درصورتیکه آمادگی کسبوکار اشتراکی یا برگزاری جلسات مداوم با سرمایهگذاران را ندارید و استقلال داشتن برای شما مهمتر است، بوت استرپ گزینه بهتری است. با بوتاسترپ باید تا مدتی به رشد ارگانیک پایبند بمانید و تقریبا حاشیه امن درآمدی وجود ندارد. بهاضافه اینکه سرمایهگذاران در کنار تامین نقدینگی مورد نیاز با اسمارت مانی Smart money به حمایت از استارتاپ میپردازند و دانش و تجربه خود را در اختیار آنها قرار میدهند.
اگر باوجود مطالعه معایب و مزایای بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار برای استارتاپها هنوز نتوانستهاید انتخاب خود را انجام دهید، ایرادی ندارد. پاسخ دادن به سوال «در پنج سال آینده تمایل دارید چند درصد از سهام شرکت در اختیار شما باشد» میتواند تا حد زیادی انتخاب بین بوت استرپ یا جذب سرمایه را آسانتر کند. در اینجا تصمیم درست یا غلط وجود ندارد و انتخاب استراتژی مالی کسبوکار با سبکسنگین کردن مزایا و معایب هر روش امکانپذیر است. درهرصورت گروه تحلیلگران رتیبا در زمینه مشاوره جذب سرمایه استارتاپها و انتخاب بین بوت استرپینگ یا جذب سرمایهگذار میتواند کمکحال کسبوکارها باشد. ثبت درخواست مشاوره جذب سرمایه را انجام دهید و منتظر تماس کارشناسان ما بمانید.
منابع:
https://www.eu-startups.com/2018/11/bootstrapping-or-fundraising